House in Scottish Borders 

Three large roof lights in the extension mean that the kitchen and new dining area are now filled with light and create a new heart to the house.

Photos ©Keith Hunter 

 
 
 
THW-0619-0244.jpg

In this project the client originally approached us to find ways of improving the light in their kitchen which was dark with limited views. This led to discussions about the existing conservatory, adjacent to the kitchen, which had poor thermal performance.

The solution was to replace the conservatory with a new efficient structure which was opened to the existing kitchen. This extends beyond the existing façade gaining views up into the garden and a door leading directly to the outdoor seating area.

 
 
THW-0619-0182.jpg
 
THW-0619-07580.jpg
THW-0619-0250.jpg

The kitchen was rearranged so that the main functions are located with views down the Tweed valley. Externally the materials are kept simple and durable with aluclad windows and accoya cladding as required on this elevated Scottish Borders site. The interiors are carefully detailed with coloured lighting adding to the effect.

 
 
 

Before and after pictures

 

Early concept visuals

 

Project
House in Scottish Borders

Client
Private Client

Status
Completed 2019

Size
6m2

Collaborators
David Narro Associates (Structural Engineer)
Ralph Ogg & Partners (Quantity Surveyor)
Victoria Richardson Lighting

Photos ©Keith Hunter 

 

THW-0619-0256.jpg